Član Gradskog vijeća Danko Švorinić je, temeljem članka 73. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, dostavio pisano pitanje koje Vam dostavljamo u prilogu.

Poštovani,

Postavljam sljedeće pitanje temeljem članka 73. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke:
Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju (članak 24, stavci 4 i 5) propisuje potrebne kvalifikacije za poslove odgajatelja u dječjim vrtićima. Poslove odgojitelja djece od navršenih šest mjeseci života do polaska u osnovnu školu može obavljati osoba koja je završila preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij odgovarajuće vrste, odnosno studij odgovarajuće vrste kojim je stečena viša stručna sprema u skladu s ranijim propisima, kao i osoba koja je završila sveučilišni diplomski studij ili specijalistički studij odgovarajuće vrste. Poslove odgojitelja koji ostvaruju program predškole pri osnovnim školama, uz osobe iz stavka 4. ovoga članka, mogu obavljati i osobe koje ispunjavaju uvjete za obavljanje poslova učitelja razredne nastave u osnovnoj školi u skladu s posebnim propisom.
Zanime me, zbog čega je u Dječjim vrtićima uvedena praksa prema kojoj se odgajatelji po primanjima dijele na dvije kategorije (VSS i VŠS). Je li točno da se odgajatelji sa stručnom spremom učitelja razredne nastave prema istim kriterijima nalaze u nižoj (VŠS) platnoj skupini?
Podsjećam i da je prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora, u prisustvu gradonačelnika i ravnateljice, proklamiran cilj prema kojem bi se do 2019 godine plaće odgajatelja trebale izjednačiti s kolegama u školama. Na koji način se taj cilj namjerava ostvariti ukoliko postoje dvije kategorije odgojitelja, posebno s obzirom na činjenicu da se odgojitelji s kvalifikacijom VSS učitelja razredne nastave trenutno nalaze u nižoj platnoj skupini?
Danko Švorinić

Odgovor

Grad Rijeka i Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske 4. prosinca 2017. godine sklopili su Kolektivni ugovor za zaposlene u Dječjem vrtiću Rijeka kojim se utvrđuju međusobna prava i obveze potpisnika Ugovora te prava i obveze iz rada i po osnovi rada radnika zaposlenih u Dječjem vrtiću Rijeka, čiji je osnivač Grad. Ugovor sadrži odredbe o plaći i dodacima o plaći te koeficijente složenosti poslova pojedinih radnih mjesta. Dječji vrtić Rijeka svojim općim aktom utvrđuje nazive radnih mjesta, vrstu stručne spreme i drugo, a isto utvrđuje sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju i Pravilniku o vrsti stručne spreme stručnih djelatnika te vrsti i stupnju stručne spreme ostalih djelatnika u dječjem vrtiću.
Ovaj Kolektivni ugovor je rezultat pregovora sa Sindikatima koji su vođeni u dobroj vjeri i međusobnoj suradnji. Upravo su navedeni Sindikati tražili temeljem odredbe članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju da se na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda radnika dječjih vrtića primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, što je od strane Grada Rijeke i prihvaćeno. Stoga su tražili navedeno temeljeći zahtjev na propisima kojima se uređuje plaća za zaposlene u osnovnom školstvu, a radi se o Zakonu o plaćama u javnim službama i Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Ovisno o stručnoj spremi, radna mjesta službenika i namještenika utvrđuju se kao radna mjesta I vrste za koji je opći uvjet visoka stručna sprema, kao radna mjesta II vrste za koji je opći uvjet viša stručna sprema, itd. Dakle, ovisno o stručnoj spremi utvrđeni su i koeficijenti. Primjerice, za radno mjesto tajnika ustanove Uredbom se utvrđuju različiti koeficijenti, ovisno u stručnoj spremi (VSS ili VŠS).

Temeljem navedenoga Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i KravuniKa o vrsti stručne spreme stručnih djelatnika te vrsti i stupnju stručne spreme ostalih djelatnika u dječjem vrtiću, Dječji vrtić utvrđuje vrstu stručne spreme stručnih djelatnika te vrstu i stupanj stručne spreme ostalih djelatnika u dječjem vrtiću. Slijedom navedenoga, visoka stručna sprema i stručni naziv diplomirani učitelj nije odgovarajuća vrsta visoke stručne spreme temeljem koje bi se ostvarilo pravo na obračun plaće za visoku stručnu spremu, već je relevantan stupanj stručne spreme stečen za zanimanje odgojitelja predškolske djece. Odredba članka 24. stavak 5. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju odnosi se na provođenje programa predškole pri osnovnim školama, gdje se spominju učitelji razredne nastave kao potencijalni nositelji programa predškole, ali se navedena odredba, odnosno spomenuta vrsta spreme ne primjenjuje pri zapošljavanju i ustroju odgojno-obrazovnog kadra u dječjem vrtiću. Dakle, prema važećem Pravilniku o vrsti stručne spreme stručnih djelatnika te vrsti i stupnju stručne spreme ostalih djelatnika u dječjem vrtiću, zvanje diplomirani učitelj nije propisana, niti odgovarajuća vrsta stručne spreme za obavljanje poslova odgojitelja u dječjem vrtiću.

Gradonačelnik
mr.sc. Vojko Obersnel