Član Gradskog vijeća mr. sc. Zvonimir Peranić je, temeljem članka 73. stavka 1. Poslovnika Gradskog Vijeća Grada Rijeke, dostavio pisano pitanje:

Temeljem članka 73. stavka 1., Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke postavljam pitanje gradonačelniku putem predsjednika vijeća, a tiče se Javnih potreba u kulturi Grada Rijeke za 2018.
Zašto je sufinanciran program “Restauracija i rekonstrukcija stilskih vrata sa stilskim
dovratnicima zgrade u Tizianovoj ulici 9″ predlagatelja Upravitelj Rijeka stan d.o.o. kojemu je dodijeljeno 28 boda što je suprotno normativima (prag sufinanciranja 70 bodova)?

Odgovor

Odluku o sufinanciranju programa Restauracija i rekonstrukcija stilskih vrata sa stilskim dovratnicima zgrade u Tizianovoj ulici 9, na prijedlog upravitelja Rijeka stana d.o.o., donijelo je Gradsko vijeće Grada Rijeke usvajanjem Programa javnih potreba u kulturi grada Rijeke u 2018. godini.

Kao što i sami znate, sukladno Pravilniku o postupku donošenja programa Javnih potreba u kulturi Grada Rijeke i Poslovnicima o radu Kulturnih vijeća u Gradu Rijeci, valorizaciju prijedloga i određivanje iznosa financiranja provode stručnjaci u Kulturnim vijećima, odnosno profesionalci u kulturi, izabrani od strane stručne javnosti u naša Kulturna vijeća. Oni su objavili rezultate svoga rada na odabiru Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke za 2018. godinu kojeg je potom prihvatilo i Gradsko vijeće Grada Rijeke.

Poznato Vam je da postojeći kriteriji nisu primjenjivi za programe zaštite, što je i razlog zašto je Kulturno vijeće u prošlom javnom pozivu, nakon analize prijava, ipak odlučilo podržati financiranje takvih programa, neovisno o tome što su ispod bodovnog praga.

To znači da kriterije svakako treba mijenjati, jer su u programima zaštite u jednom dijelu neprimjenjivi, a u što se, primjerice ubrajaju bodovi za dosadašnje iskustvo prijavitelja, posebice kada se prijavitelj prvi put javlja na natječaj za javne potrebe u kulturi s programom značajne povijesne vrijednosti.

Ujedno ponovno koristim priliku naglasiti kako niti ja, niti nadležni pročelnik, nismo niti jednom svojom intervencijom utjecali na rezultat ovog našeg savjetodavnog tijela, što Kulturno vijeće jest, nego smo prihvatili sve savjete o sufinanciranju kulturnih programa u 2018. godini u cjelini, pa tako o sufinanciranju ovog programa o kojemu postavljate pitanje.

Gradonačelnik
Mr.sc. Vojko Obersnel