Članica Gradskog vijeća Petra Mandić je, temeljem članka 73. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, dostavila pisanim putem sljedeća pitanja:

  1. Tko je izvođač radova koji se izvode u ulici Ante Kovačića već mjesec i pol dana (navodno zamjena cijevi za centralno grijanje) i koji se sve radovi planiraju obaviti?
  2. Kolika je ukupna vrijednost navedenih radova?
  3. Kada se radovi planiraju završiti odnosno kada je rok završetka radova?
  4. Da li su izvođači dužni osigurati minimum sigurnosti prolaza za pješake i vozila (koja svakodnevno upadaju u te kanale pa ih susjedi izvlače van) u dijelovima kojima se obavljaju radovi (obzirom da su oko nebodera iskopani ogromni kanali, a sigurnosti za prijelaz pješaka nema nikakve, izvođači stavljaju i sklapaju neke tanke i kratke daske za prijelaz, koje su potpuno nesigurne, a negdje ih uopće niti nema, pa svako toliko netko klizne u tu rupu, pa je sreća da do sada nitko nije stradao).

U prilogu dostavljam par slika koje prikazuju ne-sigurne prijelaze bez ikakve zaštite!

Odgovor

Radovi u naselju Kozala i ulici Ante Kovačića dio su projekta obnove sustava toplinske energije u Rijeci u sklopu koje se postojeće čelične cijevi toplovoda mijenjaju predizoliranim twin-pipe cijevima na sustavu distribucije toplinske energije iz postojeće toplane Kozala prema objektima na distribucijskoj mreži. Izvođač radova, odabran putem postupka javne nabave u skladu s regulacijama Europske banke za obnovu i razvoj, je talijanska tvrtka Amarc DHP srl. Osim radova na zamijeni cijevi za toplu vodu, izvršit će se i polaganje DTK cijevi za optičku mrežu.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova za sustav toplane Kozala iznosi 455.451,54 eura.

Prema informacijama iz TD Energo, početkom radova u naselju Kozala najavljeno je da će oni trajati do 10. prosinca, no izvođač će radove, ukoliko vrijeme dopusti, dovršiti do 28. studenoga ove godine.

U ulicama u kojima je prometovanje dopušteno uz prostor obavljanja radova, izvođači su dužni osigurati siguran prolaz za pješake i vozila. Međutim, ulica Ante Kovačića je po prometnom rješenju Odjela gradske uprave za komunalni sustav Grada Rijeke zatvorena za promet i pješake, što znači da je ulaz u nju potpuno zabranjen te u njoj nije potrebno osigurati prolaz za pješake i vozila, već samo uvjete sigurnog rada izvođača radova. O zatvaranju ulice stanari su bili obaviješteni natpisom na ulaznim vratima zgrade dva dana prije zatvaranja. Postavljena je drvena barijera, dva stupića sa natpisom i znak zabrane; sve kako bi auti koji su ostali u ulici mogli izaći van te da se prepreke u slučaju potrebe mogu pomaknuti. Nadležne službe Grada Rijeke nemaju saznanja da „pješaci i vozila upadaju u kanale“, niti bi se to, s obzirom na prethodne navode o zatvorenosti ceste, smjelo događati.

Veličina iskopa, odnosno kanala u ulici adekvatna je projektiranim veličinama novih cijevi koje se polažu, odnosno gabaritima postojećih energetskih kanala. Spomenuti prijelazi preko kanala nisu namijenjeni pješacima jer je, naglašavam, ulaz u ulicu za pješake zabranjen.

Nažalost, unatoč obavijestima i jasno postavljenim preprekama, stanari ili prolaznici konstantno uklanjaju postavljene prepreke, točnije znakove i stupiće, kako bi se parkirali u zonu radova. Prepreke i znakovi se učestalo popravljaju i ponovo vraćaju u upotrebu. Pješaci ne poštuju zabranu te svakim prolaskom ovom ulicom, unatoč upozorenjima, bespotrebno riskiraju. Razumijem da je veliki problem nedostatak parkirnog prostora, ali ulica je zatvorena i nije moguće njom prometovati, parkirati niti prolaziti te bi se zabrana, radi sigurnosti svih stanara zgrada u blizini i slučajnih prolaznika, trebala poštovati.

Građanima na području naselja Kozala zahvaljujem na strpljenju i razumijevanju koje pokazuju tijekom trajanja radova te vjerujem da će u konačnici svi biti zadovoljni, s obzirom da je predviđena trajnost novih toplovoda izuzetno duga i da se, nakon ovih radova, nikakve intervencije ne očekuju narednih 20 godina.

Gradonačelnik
Mr.sc. Vojko Obersnel