Članica Gradskog vijeća Tea Mičić Badurina  je, temeljem članka 73. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, dostavila pisanim putem sljedeće pitanje:

“Budući da su vlasnici kućnih ljubimaca primijetili da za vrijeme tretiranja korova po zelenim površinama i putovima uz prometnicu njihovi ljubimci reagiraju određenim zdravstvenim teškoćama, zanima me čime se korov tretira i postoji li objektivna opasnost  po životinje i ljude u slučaju kontakta s tom kemikalijom?”

Odgovor

Špricanje korova na šljunčanim površinama i uz rubove nogostupa, zidova i stepenica već dugi niz godina obavlja tvrtka „Dezinsekcija“ d.o.o Rijeka, tvrtka s dugogodišnjim iskustvom u ovim poslovima.

Vezano za ovu problematiku, važno je napomenuti da se primjena herbicida na zelenim površinama koristi vrlo ograničeno i samo tamo gdje je to nužno, odnosno tretira se samo zakorovljeni dio popločanih i pošljunčanih površina i eventualno  panjevi nepoželjne drvenaste vegetacije.

Za te radove koriste se isključivo pripravci koji su u Hrvatskoj registrirani za ovu namjenu.

Prema izvješću, Dezinsekcija Rijeka koristi različite kombinacije pripravaka, ovisno o vrsti zahtjeva kojeg moraju obaviti, jačini i vrsti zakorovljenosti. Temeljem navedenog koriste se slijedeći pripravci:

  • za panjeve posječene nepoželjne vegetacije – Tordon,
  • za višegodišnje drvenaste korove, korove s podzemnim rizomima – Roundup Bio, Total,
  • za jednogodišnje sjemenske korove Chikara, Basta.

Svakako trena naglasiti kako svi ti pripravci imaju sve dozvole za primjenu na spomenutim površinama i diljem svijeta koriste se za istu namjenu. Zbog negativne percepcije primjene „kemije“ na javnim površinama kod dijela građana, unatoč tomu što nije riječ o štetnim pripravcima, ni za životinje, niti za zdravlje čovjeka, Grad Rijeka ih primjenjuje samo tamo gdje je to nužno. Za sve ostalo primjenjuju su ekološki najprihvatljiviji pripravci.

Što se tiče zdravstvenih poteškoća kućnih ljubimaca, navodno povezanih s ovim aktivnostima, Grad Rijeka do sada nije imao nikakvih  pritužbi, odnosno nije prijavljen niti jedan incident po tom pitanju.

S poštovanjem,

GRADONAČELNIK
Mr.sc. Vojko Obersnel

Skip to content