Članica Gradskog vijeća Iva Rinčić je, temeljem članka 67. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, postavila pitanje:

Cijenjeni gradonačelniče,

molim da mi temeljem članka 67. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 29/09, 14/13 i 22/13-ispr. i „Službene novine Grada Rijeke“ broj 10/17, 14/18, 2/19-pročišćeni tekst, 2/20, 3/21), odgovorite na pitane u nastavku.

Usprkos provedenoj hvalevrijednoj akciji „Da nam Kružna ne bude ružna“ obratili su nam se stanovnici Kužne ulice za pomoć s obzirom da „higijenu“ Kružne ulice ne smatraju odgovarajućom. Ovo se osobito odnosi na odvojak prema kućnim brojevima 4. i 6. gdje se redovito urinira, odnosno vrši velika nužda. Prilažem fotografije odvojka Kružne ulice.

Stoga ovim putem želim pitati:

  1. koliko se redovito održava (čisti i/ili ispire) Kružna ulica?
  2. što se planira poduzeti u vezi trajnog/učinkovitog rješavanja čistoće u toj ulici?
  3. postoji li mogućnost da se održavanje navedene ulice pospješi (mogući primjer je nanošenje hidrofobne boje na mjesta učestalog uriniranja https://hr.n1info.com/lifestyle/a33574-odlicna-ideja-zidovi-koji-odbijaju-urin/)?

Unaprijed zahvaljujem
Iva Rinčić
nezavisna vijećnica

Odgovor

Prije svega, želim naglasiti kako Grad Rijeka podržava i pozdravlja sve hvalevrijedne aktivnosti građana koje se odnose na uređenje njihova susjedstva.

Kružna ulica održava se po Programu šest puta tjedno pometanjem u prvoj smjeni od ponedjeljka do subote. Također, po Programu Kružna ulica pere se dva puta tjedno u trećoj smjeni i to utorkom i subotom.

S obzirom na učestala onečišćenja te razna događanja u Kružnoj ulici, čistoća u ulici održava se i izvan Programa i to na način da se svakodnevno pometa u drugoj i trećoj smjeni od ponedjeljka do subote te se svakodnevno od ponedjeljka do subote u trećoj smjeni i peru kritični dijelovi ulice. Na ovaj način nastoji se u najvećoj mogućoj mjeri aktivnostima i izvan Programa održavati navedeni prostor.

Iako je navedeno otežano zbog učestalih aktivnosti koje rezultiraju onečišćenjem Kružne ulice, Grad Rijeka u suradnji sa KD Čistoćom radi na analizi budućih planova kojima će se nastojati dodatno poboljšati održavanje ove ulice.

S poštovanjem,
Gradonačelnik
Marko Filipović