Član Gradskog vijeća Andrej Briščik je, na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke održanoj 26. studenoga 2015. godine, iznio kako je krajem mjeseca srpnja Gradonačelnik sa svojim suradnicima u Ulici Ivana Pavla II otvorio garažu Zagrad B. Grad Rijeka je investitor, a investicija za garažu iznosila je 56 milijuna kuna. Kapacitet garaže je 298 parkirnih mjesta. Garaža je za svaku pohvalu, prostrana, lijepa i obojana. Međutim, već pri prvim kišama garaža je počela prokišnjavati, pa se ta mjesta zatvaraju trakama i rampama, a pri jačim pljuskovima broj zatvorenih parkirnih mjesta je poprilično velik, a do sada još ništa nije sanirano.

Takvim načinom poslovanja i odnosa prema imovini odbijaju se korisnici te smanjuju prihodi, a vlasnici više nisu sigurni za svoje vozilo, pa ga interesira da li će GP Krk platiti penale zbog izgubljenih prihoda, koliki su gubici, tko će nadoknaditi nastalu štetu i izgubljeni promet i kada će se oštećenja sanirati?

Odgovor

Član Gradskog vijeća Andrej Briščik je na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke, održanoj 26. studenoga 2015. godine, iznio kako je krajem mjeseca srpnja Gradonačelnik sa svojim suradnicima u Ulici Ivana Pavla II otvorio garažu Zagrad B. Grad Rijeka je investitor, a investicija za garažu iznosila je 56 milijuna kuna. Kapacitet garaže je 298 parkirnih mjesta. Garaža je za svaku pohvalu, prostrana, lijepa i obojana. Međutim, već pri prvim kišama garaža je počela prokišnjavati, pa se ta mjesta zatvaraju trakama i rampama, a pri jačim pljuskovima broj zatvorenih parkirnih mjesta je poprilično velik, a do sada još ništa nije sanirano.
Takvim načinom poslovanja i odnosa prema imovini odbijaju se korisnici te smanjuju prihodi, a vlasnici više nisu sigurni za svoje vozilo, pa ga interesira da li će GP Krk platiti penale zbog izgubljenih prihoda, koliki su gubici, tko će nadoknaditi nastalu štetu i izgubljeni promet i kada će se oštećenja sanirati?

Na postavljeni upit dostavljamo sljedeći odgovor.
Temeljem Ugovora o izvođenju radova na izgradnji javne garaže, sklopljenom između naručitelja TD Rijeka promet d.d. i izvođača GP Krk, izvođač se jamstvom, na rok od dvije godine, obvezao na kvalitetu građevinskih radova, odnosno deset godina za solidnost izvedbe u pogledu stabilnosti i sigurnosti. Prema navedenom ugovoru, izvođač je dužan bez naknade ukloniti sve nedostatke na objektu, utvrđene tijekom trajanja jamstvenog roka.
Činjenica je da je tijekom poslovanja garaže za vrijeme jakih kiša uočeno curenje na pojedinim točkama na gornjim etažama garaže ispod krovne ploče. Izvođač je poduzeo mjere da se ta mjesta saniraju, pa je, između ostalog, izvedeno sljedeće.
Na dvije pozicije na ulaznoj etaži na mjestu curenja (sada su zatvorena 3 parkirna mjesta), intenzivno se radi na sanaciji, na način da su izvedeni dodatni rigoli i hidroizolacija sjevernog zida nad pločom garaže, otvorena je i pregledana hidroizolacija na spornom dijelu te je pojačana na spojevima. Korisnik garaže Rijeka plus i izvođač pratit će daljnje stanje i prema potrebi, izvođač će doraditi ili sanirati eventualno uočene pozicije curenja.

Curenje ispod prostorija trafostanice na -1 etaži je u tijeku sanacije i očekujemo da sanacija bude dovršena u narednih desetak dana, a trenutno su zatvorena samo dva parkirna mjesta.
Svakako je u interesu svih sudionika, odnosno izvođača, Rijeka prometa i Rijeka plusa, da se uočeni nedostaci saniraju u što kraćem roku i da objekt garaže bude na najvišoj razini funkcionalnosti te ugodan i atraktivan za korisnike. Dosadašnji pokazatelji ne upućuju da je zbog ovih nedostataka koji se otklanjaju, bilo gubitaka u poslovanju, no ukoliko bi u budućnosti došlo do takve situacije, poduzet će se sve zakonom propisane mjere za materijalnu nadoknadu.

Za sva dodatna pitanja i pojašnjenja stojimo Vam na raspolaganju.

Gradonačelnik
Mr.sc. Vojko Obersnel