Član Gradskog vijeća mr.sc. Zvonimir Peranić je, temeljem čanka 73. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, dostavio pisano pitanje.

Odgovor

U očitovanju Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca navodi se kako se prilogom objavljenim u sklopu “Transparentnog kazališta” te popratnim obrazloženjima ne tvrdi da je nužno riječ o umjetničkom radu intendanta, kao niti da bi intendant, kada bi bio umjetnik, na tržištu postigao takvu cijenu. Govori se, naime, o poslovima režije ili dramaturgije ili koreografije ili scenografije ili dizajna svjetla kojima bi, da ih je umjesto intendanta ili ravnatelja obavljao vanjski suradnik, to bile prosječne cijene. U tom smislu radi se o uštedama.
Također, iz prethodnih odgovora na pitanje navedenog vijećnika od 16. srpnja ove godine, intendant je jasno dao do znanja te svoj stav argumentirao u suglasju sa znanstvenim i teorijskim raspravama i zaključcima, da on sebe osobno ne smatra niti proglašava umjetnikom, odnosno da netko može biti umjetnikom u onoj mjeri u kojoj se takav identitet uspije uspostaviti govornim činom (performativom), a status potvrditi od instanci, točnije strukovnih udruga, ustanova, nadležnih tijela vlasti, koje za takvo imenovanje, odnosno sankcioniranje raspolažu potrebnim autoritetom i čak legitimitetom. Primjerice, to što je prije svojeg intendantskog mandata radio kao profesor na Akademiji dramske umjetnosti, intendanta još uvijek ne čini dramskim umjetnikom, ali to što je doktorirao u području teatrologije, čini ga znanstvenikom.

S poštovanjem,
Gradonačelnik
Mr. sc. Vojko Obersnel