Članica Gradskog vijeća Tea Mičić Badurina je, temeljem članka 73. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, dostavila pisanim putem pitanje:

Poštovani,
molim da mi temeljem članka 73. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke odgovorite na sljedeće pitanje:

Nedavno je na pročelju zaštićenog objekta riječke kulturne baštine, Palače Jadran, niknula svjetleća reklama trgovačkog lanca KONZUM, koji je otvorio svoju prodavaonicu u poslovnom prostoru tog objekta (fotografija u prilogu).
Zgrada Jadrolinije s natpisom Konzum
Članak 4. Zakona o očuvanju kulturnih dobara kaže da su vlasnici i nositelji prava na kulturnom dobru, te drugi imatelji kulturnoga dobra odgovorni za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara prema odredbama toga Zakona. Također, za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, za određivanje mjera zaštite i nadzor nad njihovim provođenjem, u sklopu svoga djelokruga skrbe i odgovorna su tijela državne uprave, tijela lokalne samouprave i uprave i tijela lokalne samouprave u području kulture, prostornog planiranja i uređenja prostora, zaštite okoliša, graditeljstva, stambenog i komunalnog gospodarstva, turizma, financija, unutarnjih poslova i pravosuđa sukladno zakonu i drugim propisima. Svi su građani dužni skrbiti o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, te prijaviti nadležnom tijelu dobro za koje se predmnijeva da ima svojstvo kulturnoga dobra.

Palača Jadran predstavlja reprezentativnu arhitekturu historicizma u centru grada, u koju se uložilo znatna sredstva u svrhu obnove njezina pročelja i čišćenja skulptura, a ovakvo narušavanje njenog izgleda zaista je „prst u oko“ ovom znamenitom dobru kulturne baštine, posebno ako znamo da zahvati na istome ipak podliježu posebnim propisima i pravilima.

U tom smislu, molim da se službenim putem preispita ispravnost dobivanja dozvole za postavljanje ovakve reklame.

S poštovanjem,
Tea Mičić Badurina

Odgovor

Prema očitovanju koje sam dobio iz Odjela gradske uprave za komunalni sustav, provedenim izvidom komunalnog redara 13. studenoga ove godine, utvrđeno je da je investitor, KONZUM plus d.o.o., postupio sukladno Uporabnoj dozvoli koju dostavljamo u privitku, a po kojoj je Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Rijeci, dostavilo očitovanje o izvedenim radovima od 9. studenoga 2020. godine. U njemu se navodi kako su radovi izvedeni sukladno posebnim konzervatorskim uvjetima i pod nadzorom nadležnog Konzervatorskog odjela u Rijeci te da su odobreni potvrdom glavnog projekta.
S poštovanjem,
Gradonačelnik
Mr.sc. Vojko Obersnel