Član Gradskog vijeća mr.sc. Zvonimir Peranić je, temeljem članka 67. stavka 2. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, postavio pitanje.

Temeljem članka 67. stavka 2., Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke postavljam pitanje privremenoj ravnateljici Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku Jolandi Todorović putem predsjednika vijeća, a tiče se izbora ravnatelja Ustanove.
U pogledu pribavljanja prethodnoga mišljenja stručnoga, odnosno umjetničkoga osoblja u Ustanovi, a koje se sukladno članku 5., stavku 2. Zakona o upravljanju javnih ustanova u kulturi (NN 96/01) treba ishoditi prije imenovanja ravnatelja, istaklo se kako se isto nije moglo zatražiti s obzirom da u Ustanovi trenutno nije zaposleno stručno, odnosno umjetničko osoblje.
Sukladno sistematizaciji radnih mjesta u Javnoj ustanovi HKD na Sušaku, kod trenutno zaposlenih radnika u opisu radnih mjesta, između ostaloga, navode se i obavljanje poslova oblikovanja svjetla i zvuka (ili jednostavnija oblikovanja svjetla i zvuka), po potrebi i u dogovoru s nadređenima. Oblikovanje svjetla (i zvuka) jest isključivo umjetnički posao. Zašto se osoblju koje nije umjetničko sistematizacijom omogućuje rad umjetničkih poslova? Kakav je stav struke spram ovakve odluke? (Kao da primjerice medicinski tehničar u dogovoru s kirurgom i nadređenim operira srce… ili izvršava jednostavnije operacije srca?!)

Odgovor

Prema informacijama koje sam dobio od privremene ravnateljice, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku za sada nitko od zaposlenika ne obavlja posao umjetničkog oblikovanja svjetla i zvuka. Ako se vremenom ukaže potreba za obavljanjem te vrste poslova, sistematizacija radnih mjesta može se nadopuniti, što bi podrazumijevalo i definiranje potrebnih uvjeta za obavljanje poslova oblikovanja svjetla i zvuka, kao što je strukovno obrazovanje ili završena edukacija, iskustvo i reference, članstvo u umjetničkim organizacijama i si.
U sadašnjem opisu poslova scenskog tehničara, odnosno voditelja tehnike, navedena aktivnost “po potrebi i u dogovoru s nadređenima obavlja (jednostavnija) oblikovanje zvuka i svjetla” odnosi se na situacije u kojima je za potrebe nekog jednostavnijeg programa, primjerice humanitarnog karaktera ili završne amaterske plesne produkcije, nužno jednokratno odraditi osvjetljenje ili zvuk za taj program.

Gradonačelnik
Mr.sc. Vojko Obersnel