Član Gradskog vijeća Marinko Koljanin je, na 8. sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke, održanoj 29. ožujka 2018. godine, iznio kako ga interesira zgrada Teatra Fenice koja je izgrađena 1914. godine, pri čemu je citirao pročelnika Ivana Šarara koji je za portal Rijeka kazao kako unatoč tome što Grad Rijeka nema nikakva udjela u vlasništvu Teatra Fenice, budući da se radi o značajnom kulturnom dobru, Grad Rijeka je zainteresiran za njegovo stavljanje u funkciju, što ne mora nužno biti realizirano kupnjom jer se programska djelatnost u objektu može ostvarivati kroz različite oblike suradnje.

Potpuno se slaže s ovom izjavom te je upitao koji su to oblici koji nisu u prošlosti već zaživjeli obzirom da je zgrada, čini mu se, od 2010. godine, potpuno van funkcije, te da li su neke naznake da će neki oblici otvaranja i suradnje biti još važnije trajno rješenje Teatra Fenice. Budući se vidi da nitko nije zainteresiran za komercijalnu kupnju, interesira ga da li je moguće i da li je u prošlosti postavljena jedna realna cijena privatnom vlasniku, možda negdje na pola puta između pet miliona eura i jedne kune koju je spomenuo novinar Novog lista Damir Cupać?

Dodao je kako zna da uređenje ove zgrade nije ni jeftino ni jednostavno i da je najgora situacija iščekivanja. Misli da treba naći načina da privatni vlasnik bude sretan i zadovoljan i sa manjim iznosom od onog kojeg je svojedobno nudio. Iznio je da je nedopustivo da takva zgrada takvog potencijala stoji već toliko godina neiskorištena i prepuštena propadanju.

Odgovor

Od trenutka kada je Grad odbio pravo prvokupa zgrade Teatro Fenice, promijenile su se brojne okolnosti u gradskom kulturnom sektoru. Grad je razvio brojne prioritetne infrastrukturne projekte sufinancirane sredstvima Europske unije, u suradnji s gradskim kulturnim ustanovama koje će u te objekte useliti.

Odjel gradske uprave za kulturu trenutačno sudjeluje u četiri velika europska infrastrukturna projekta vrijedna ukupno više od 40 milijuna eura, kao i u više manjih programskih EU projekata.
Stoga otvaranje još jednog velikog infrastrukturnog i organizacijskog projekta nije realno prije 2021. godine. Iz toga proizlazi izrečeni stav pročelnika Šarara da se Grad može suradnički i programski baviti projektom Teatra fenice, bez potrebe da se zgrada otkupi. Tomu u prilog govore i podaci koje dobro poznajemo; kolike su cijene koštanja takvih pogona, što je vrlo aktualno s obzirom na činjenicu da upravo pokrećemo i dodatno ojačavamo funkcionalnost prostora Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, putem osnivanja nove gradske ustanove.

Tako primjerice “hladni pogon” HKD-a, a što se odnosi na plaće djelatnika I režijske troškove, bez programskih sredstava i investicija u opremu, iznosi oko 2 milijuna kuna na godišnjoj razini.

S obzirom da je to naš strateški prioritet i da je HKD naše vlasništvo, također zaštićeni spomenik kulture, da je strateški važan i kao mjesto razvoja nezavisne scene i kao druga pozornica HNK, a što su sve prioriteti i ciljevi strategije kulturnog razvitka, Grad Rijeka u ovom trenutku nema resursa razvijati još jedan srodni izvedbeni prostor; niti ekonomskih niti ljudskih.

Slažem se da je potrebno uložiti napore u smjeru zaštitnih radova na Teatru Fenice te razmotriti upravljačke i partnerske-programske modele za budućnost ove vrijedne zgrade. Pritom opcija da Grad putem svojih ustanova, HKD-a, HNK ili Art kina, sudjeluje u sukreiranju programa postoji, ali nipošto kao jedini vlasnik, odnosno osnivač. Grad Rijeka trenutačno nema takve mogućnosti.

Glavni sadržaj, za neku moguću održivost Teatra Fenice u budućnosti bi trebali biti komercijalni programi.

Svakako, vezano za Teatro Fenice, spremni smo aktivno sudjelovati u razradi razvojnih modela, kao što smo to i nagovijestili strategijom kulturnog razvitka.

S poštovanjem,

Gradonačelnik
Mr.sc. Vojko Obersnel

Skip to content