Član Gradskog vijeća Duško Milovanović je, na 12. sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke, održanoj 25. listopada 2018. godine, upitao gradonačelnika da još jednom jednostavnijim rječnikom pojasni svim članovima Vijeća radi čega je došlo do smanjenja broja polazaka na gradskim linijama Autotroleja?

Odgovor

U odnosu na postavljeno pitanje, dostavljam sljedeći odgovor.

Do smanjenja broja polazaka na gradskim linijama došlo je iz nekoliko razloga. Prije svega treba spomenuti činjenicu kako se KD Autotrolej na ovaj korak odlučio na temelju promatranja prometa i broja korisnika određenih linija te s ciljem rentabilnosti poslovanja, kako bi se zadržale postojeće cijene voznih karata.

Tijekom promatranja prometa i brojanja putnika utvrđeno je da su mnoge gradske linije koje prometuju vrlo slabo popunjene, odnosno, da za njima od strane korisnika nema dovoljno potrebe. Stoga je formiran novi vozni red koji zadovoljava potrebe putnika, a broj polazaka autobusa smanjen je na određenim linijama, budući da bi njihovo daljnje održavanje stvaralo gubitke Autotroleju te konačnici stvorilo potrebu za podizanjem cijena karata.

Nadalje, treba spomenuti i činjenicu kako će zbog rasta cijena Autotrolej u ovoj godini na gorivo utrošiti gotovo tri milijuna kuna više no što je u tu svrhu utrošeno prošle godine, a u obzir treba uzeti i problem nedostatka vozača, što također utječe na održavanje voznog reda.

Slijedom svega navedenog, napravljene su korekcije na voznim redovima, odnosno smanjeno je ukupno 37 polazaka dnevno, dok Autotrolej i dalje radnim danom ima gotovo 1500 polazaka na gradskim linijama.

Gradonačelnik
Mr.sc. Vojko Obersnel

Skip to content