Član Gradskog vijeća Andrej Briščik je, temeljem članka 67. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, postavio sljedeća pitanja:
″1. Koji je trenutni status svih djelatnika u kulturi u Gradu Rijeci? Da li su oni na minimalcu dok traje pandemija virusa COVID-19, nemaju određen nikakav poseban status ili nešto 3.?
2. Što je sa svim ostalim djelatnicima društava čiji je osnivač Grad Rijeka, koja primanja će imati djelatnici društava koji ne idu na posao niti imaju potrebe ili nemaju mogućnosti raditi od doma, koja će oni primanja imati? Molim detaljan odgovor po zanimanjima i društvima?
3. Koji je trenutni status društva Rijeka 2020? Trenutne radnje, planovi, plaće djelatnika, rebalans unutar samog društva?
4. Kada se planira rebalans za 2020. zbog novonastale situacije vezano uz virus COVID-19 i planiranje troškova?
5. Kada i koje troškove mislite rezati zbog virusa COVID-19?
6. Da li će biti zamrznuta obnova broda Galeb kako bi se planirana sredstva za obnovu uložila u gospodarstvo, potaknulo poduzetnike na novi početak nakon što pandemija prođe? Da li ste od fonda koji sufinancira obnovu Galeba i zgradu šećerane tražili odgodu izvedbe projekta?″

Odgovor

član Gradskog vijeća ANDREJ BRIŠČIK je, temeljem članka 67. stavka 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, postavio je niz pitanja, na koja dostavljam odgovore kako slijedi.

 1. Koji je trenutni status svih djelatnika u kulturi u Gradu Rijeci? Da li su oni na minimalcu dok traje pandemija virusa COVID-19, nemaju određen nikakav poseban status ili nešto treće?

Nastavno na Zaključak koji sam donio, a radi sprječavanja širenja bolesti izazvane korona virusom, u Odjelu gradske uprave za kulturu utvrđena je lista zaposlenika nužna za obavljanje svoje djelatnosti. Formiranjem liste zaposlenici su podijeljeni u dvije skupine koje mogu, jedna neovisno o drugoj, osigurati kontinuirano obavljanje poslova. Djelatnici Skupine 1 određeni su kao nužni za obavljanje djelatnosti, dok skupina 2 obavlja svoje poslove od kuće. Skupine/timovi zaposlenika se izmjenjuju, u pravilu svaka dva tjedna. Nadalje, dio zaposlenika koristi preostale dane godišnjeg odmora iz 2019., odnosno slobodne dane ostvarene temeljem određenih prekovremenih sati.

 

 1. Što je sa svim ostalim djelatnicima društava čiji je osnivač Grad Rijeka, koja primanja će imati djelatnici društava koji ne idu na posao niti imaju potrebe ili nemaju mogućnosti raditi od doma, koja će oni primanja imati? Molim detaljan odgovor po zanimanjima i društvima?

 

S obzirom na novonastalu situaciju s korona virusom, dostavljam Vam organizaciju djelatnika i rada u Ustanovama kojima je osnivač grad Rijeka:

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca

Prilikom određivanja radnih obaveza i radnog vremena tijekom epidemije virusa COVID-19 HNK Ivana pl. Zajca slijedi upute Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu odnosno Osnivača.

Većina zaposlenika HNK Ivana pl. Zajca upućena je na rad od kuće gdje se pripremaju za nastavak sezone čim to mogućnosti dopuste. Kao što je zasigurno poznato, i u danima kada kazalište ne izvodi programe za publiku, uvijek su u tijeku pripreme za nove programe ili obnove repriznih predstava. I u redovitim i uobičajenim okolnostima umjetnici se za različite projekte ne pripremaju samo u prostorima kazališta, nego i kod kuće. Također, i u vrijeme privremene suspenzije sezone, riječki HNK intenzivno radi na pred-produkciji cijelog niza projekata planiranih za nadolazeće sezone (svake sezone riječko Kazalište producira preko 20 novih predstava i 30 koncertnih izvedbi).

Manji dio zaposlenika je u poslovnim prostorima HNK Ivana pl. Zajca na svom radnom mjestu, poštujući upute Osnivača, ili koristi preostale dane godišnjeg odmora iz 2019.

Od 1. travnja do 10. travnja 2020. zaposlenici  HNK Ivana pl. Zajca koristit će 8 dana kolektivnog godišnjeg odmora  kako bi se stvorila mogućnost za produljenje kazališne sezone, odnosno produkcije i realizacije kulturnog programa i tijekom ljetnih mjeseci.

ART KINO

Trenutni status zaposlenika Art-kina je sljedeći:

Ukupno devet radnica i radnika Ustanove koristi godišnje odmore, sedam radnica i radnika radi od kuće, a troje radnika dolazi raditi u Ustanovu uz poštivanje svih mjera i uputa Ravnateljstva civilne zaštite.

Poslovi koji se trenutno obavljaju su sljedeći:

 • Tražeći način da publici, unatoč privremenom zatvaranju Art-kina zbog epidemije koronavirusa, nastave osiguravati pristup vrijednom filmu, Art-kino je s međunarodnom platformom filmova MUBI dogovorilo besplatan pristup posjetitelja platformi i svim njenim filmova u naredna 3 mjeseca. Za tu je prigodu MUBI izradio posebnu domenu com/art-kino kojoj mogu pristupiti samo posjetitelji Art-kina. Riječ je o jedinstvenoj inicijativi namijenjenoj mreži europskih kina Europa Cinema, koje je Art-kino dugogodišnji član. MUBI kao platforma filmova na zahtjev predstavlja pozitivnu nadogradnju ponude kinoprikazivača koji potiču gledanost domaćeg, europskog, nezavisnog i umjetnički vrijednog suvremenog i klasičnog filma. Suradnja s platformom MUBI jedan je od načina Art-kina da ostane blizak svojoj publici. Ovaj je projekt ujedno i prilika za širenje baze korisnika koji primaju novosti o programima Art-kina jer upravo putem newslettera zainteresirani pojedinci mogu pristupiti posebnoj mubi.com/art-kino stranici.
 • Reorganizacija dogovorenih programa, u prvom redu vezano uz Riječki filmski festival i druge programe Europske prijestolnice kulture, poput Dječje kuće, što uključuje kontaktiranje partnera i provjeru drugih mogućih termina održavanja manifestacija i programa te posebnih okolnosti novih termina
 • Priprema posebnih programa za Ljetno Art-kino / projekcije na otvorenom, autorske cikluse do kraja sezone (što uključuje komunikaciju s veleposlanstvima i kulturnim centrima za pripremu ciklusa nacionalnih kinematografija)
 • Priprema prijedloga projekta za poziv za sufinanciranje obrazovnih programa (Hrvatska elektroprivreda d.d.)
 • Priprema projekata u kojima je Art-kino partner (Javni poziv Ministarstva kulture za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj u 2020.)
 • Dnevno objavljivanje različitih sadržaja na društvenim mrežama kako bi se očuvala prisutnost Art-kina u medijskom i internetskom prostoru i održao kontakt s publikom
 • Komunikacija s Rijeka 2020 i Odjelom za kulturu Grada Rijeke vezano uz novonastalu situaciju, slanje različitih izvještaja prema Rijeka 2020
 • Rad na usklađenju hrvatske i engleske inačice mrežne stranice Art-kina, priprema i prijevod sinopsisa za filmove, rad na mrežnoj stranici Riječkog filmskog festivala, lekture i korekture tekstova i prijevoda
 • Selekcija filmova za Rafi sekciju izdanja Festivala Vafi&Rafi – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin/Rijeka (ukupno je pristiglo 373 profesionalnih kratkometražnih animiranih filmova, a potrebno je selektirati između 70 i 80 filmova za službeni program)
 • Pregledavanje screenera filmova za djecu i mlade za filmski program Festivala Tobogan 2020 i sastavljanje tekstova za programsku knjižicu Festivala
 • Priprema obrazovnog programa za školsku godinu 2020/21.
 • Komunikacija s distributerima i partnerima oko odgoda filmskih programa za Školu u kinu i programa vezanih uz Dječju kuću
 • Rad na pravilniku Riječkog filmskog festivala
 • Komunikacija s Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača vezano uz pripremu Sajma filma u rujnu u Rijeci
 • Arhiviranje materijala o medijskoj pokrivenosti Art-kina za godinu
 • Razvijanje strategija digitalnog marketinga Art-kina za godinu
 • Priprema engleskog izdanja knjige o povijesti Art-kina i drugim riječkim kinematografima
 • Dnevna komunikacija s drugim ravnateljima i kolegama iz drugih ustanova vezano uz brojna financijska i pravna pitanja
 • Ispunjavanje raznih upitnika poslanih strane od nadležnih tijela
 • Priprema katalogizacije plakata Art-kina od pokretanja projekta 2008. godine
 • Vođenje brige o objektu, posebice sigurnosti, čišćenje projekcijske kabine i priprema projekcijske opreme za dugotrajnu pauzu, promjena dotrajale panik rasvjete, održavanje poslovnog prostora, povrat filmskih kopija distributerima, otprema i doprema drugih zaostalih paketa vezanih uz ranije pokrenute poslovne aktivnosti, prijave oštećenja nadležnim službama, sitni popravci objekta, svakodnevna provjera objekta (voda, struja, plin, oštećenja…), popravljanje nedostataka na plinskom kotlu i alarmnom sustavu
 • Sređivanje foto i video arhive Art-kina
 • Unos podataka o gledanosti naslova u tekućoj godini u baze podataka Hrvatskog audiovizualnog centra, Europe Cinemas te Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača
 • Zaprimanje i knjiženje računa za prethodno preuzete obveze
 • Izrada zahtjeva za plaćanje i slanje istih u Grad
 • Izrada raznih financijskih izvještaja, prema Gradu, Rijeka 2020 i drugim javnim tijelima
 • Priprema obračuna plaća, izrada i slanje JOPPD obrazaca, priprema dokumentacije vezane uz fiskalnu odgovornost
 • Provjera i evidencija pristigle pošte
 • Priprema i obračun plaće za ožujak
 • Priprema izvještaja o uočenim nepravilnostima vezano uz fiskalnu odgovornost
 • Priprema izvještaja za Gradsko vijeće o radu u 2019. godini
 • Priprema odluka za godišnje odmore iz 2019., plan rasporeda godišnjih odmora za 2020., odluka o radu od kuće te popratnih pravnih dokumenata

Hrvatski kulturni dom

U HKD-u pet službenica koje radi uredski posao (voditeljice, koordinatorica, računovotkinja) trenutno svoj posao obavlja od kuće i za dnevne aktivnosti šalje svakodnevni izvještaj. Od tih 5 zaposlenica dvije trenutno koriste slobodne dane. Tehničko osoblje obavlja svoj posao po listi dežurstava (domari, spremačice i tehničari). Jedan je tehničar (zbog kriterija rizičnosti) na starom godišnjem odmoru.

 

Kako u zgradi HKD-a trenutno traju građevinski radovi i uređivanje prostorija za vježbanje vanjskih korisnika, tehničko osoblje raspoređeno je u dežurstvima (od 8h do 16h), kako bi se ti radovi mogli neometano obavljati. Radi se o sanaciji poda i zidova dvorane na 5. katu, silikoniranju prozora na južnoj strani fasade i zamjeni prozora u prostorijama na 7. katu. Jednako tako, čiste se prostori ispod scene (koji zbog protupožarnih pravila trebaju biti ispražnjeni), te prostorije u sklopu blagajne i prostorije kotlovnice. Kada radovi budu u potpunosti završeni, planira se generalno čišćenje i dezinfekcija zgrade. Uredsko-administrativne aktivnosti odnose se ponajprije na:

 1. rad na strategiji Ustanove (2020 – 2024) prema uputama i materijalima kreiranim na radionicama u Smartu, objedinjavaju se radni materijali, te se slažu dijelovi strateškog plana
 2. Usklađivanje statuta po novom Zakonu o ustanovama, te vršenje dodatnih preinaka u svrhu boljeg usklađivanja dviju djelatnosti ustanove
 3. Izrada plana za nove programe ustanove za razdoblje nakon obustave karantene: detaljan plan rada za pomoć nezavisnoj sceni, ponuda paketa usluga udrugama, umjetničkim organizacijama i umjetnicima pojedincima za realizaciju programa u sezoni 20/21 koja će neminovno biti pogođena ekonomskom krizom, a za koju se pretpostavlja da će najviše pogoditi kulturni sektor. Izrada modela rada u oskudnim financijskim uvjetima, razrada javno-civilnog partnerstva u ostvarivanju optimalnih rezultata s minimalnim ekonomskim sredstvima; ustanova kao “prva pomoć” za nezavisnu scenu…
 4. Priprema natječaja za dodjelu prostoru HKD-a na V., VI. i VII. katu za provedbu edukativnih programa i radionica udruga, umjetničkih organizacija i pojedinaca za sezonu 2020/2021.
 5. Izrada poslovnika za rad programskog savjeta za izvedbeno-scenske djelatnosti
 6. preslagivanje odgođenih programa u razdoblju karantene
 7. pripreme za “on-line” izvedbu festivala Spring Forward, koji je zbog okolnosti pomaknut na listopad
 8. završavanje dviju EU prijavnica (Cultural Cooperation Projects in the Western Balkans i Creative Europe Culture – Cooperation Projects)
 9. sastavljanje izvještaja provedenih aktivnosti u 2020. za projekt unapređenja pristupačnosti javnih kulturnih ustanova za osobe s invaliditetom za Rijeka2020

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Od 20 zaposlenih u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, u rizičnu skupinu ulazi 6 djelatnika.

 

Svakodnevno je u Muzeju ravnatelj sa troje suradnika, a radi bavljenja tekućim poslovima koji se u Muzeju i dalje odvijaju te spremačica radi dezinfekcije uredskih i drugih prostora. Tehničar radi u Muzeju na skidanju postava izložbe D.Maljkovića, zaštiti i povratu radova u depo, kao i pripremanju prostora na drugom katu koji je Muzej unazad tri tjedna dobio na korištenje ( ex PIK).  Računovodstvo radi od kuće: obrada ulaznih računa, drugi dohodak, obračun PDV-a, priprema financijske dokumentacije za pravdanje sredstava prema izvorima programa itd. Kustosi trenutno rade od kuće na programima za koje su zaduženi unutar EPK obzirom da u ovoj fazi još uvijek nije poznato što se točno od predviđenih programa EPK otkazuje, a što prebacuje u kasniji termin. U  tijeku  su također i pripremni radovi (komunikacija s ustanovama, vanjskim suradnicima, prijevod tekstova itd) za izložbe predviđene u 2021. i 2022. godini (Slavko Grčko, Međunarodni likovni susreti u Vela Luci ).

Muzej grada Rijeke

Muzej grada Rijeke je organiziralo rad Muzeja na sljedeći način. U Muzeju grada Rijeke zaposleno je 17 djelatnika. Od toga je jedna djelatnica na porodiljnom dopustu, dvije na dužem bolovanju, i za sada dvoje djelatnika koristi godišnji odmor od prošle godine, a uskoro će još nekoliko djelatnika kad ispune svoje obveze. Svakodnevno su u Muzeju 3 djelatnika u dežurstvu (ravnatelj, muzejski tehničar i voditelj odnosa s javnošću), tajnica i pravnica se izmjenjuju svaki drugi dan, kao i kustosi (5) i dokumentaristica koji su raspoređeni u dva tima. Voditeljica računovodstva obavlja posao od kuće. Svi koji rade od kuće ravnatelju redovito podnose izvješće.

 

Rad od kuće vrlo je precizno određen – budući da Muzej radi na stalnom postavu u Palači, neki  kustosi  i dokumentaristica su u cjelini zauzeti time (pripremanje građe – fotografije, razglednice, ilustracije, plakati u visokim rezolucijama, sređivanje kataloških opisa). Drugi kustosi se bave izložbom Nepoznati Klimt – korespondencijom sa svima koji su uključeni – a radi se o desecima institucija, autora, prevoditelja, suradnika. Pravnica radi na zaokruživanju i sređivanju svih ugovora i dokumentacije o dosada obavljenom otkupu, poslovima restauracije, te autorskim ugovorima za Palaču (fotografiranje, multimedija…). Voditeljica računovodstva obavlja zaprimanje i izradu zahtjeva za plaćanje računa,  knjiženja izvoda,  obračun drugog dohotka, dostavljanje raznih financijskih izvješća i dr. Tajnica je u stalnoj komunikaciji sa svim djelatnicima, obavlja poslove uredskog poslovanja,  izdavanje narudžbenica, izmjena odluka za godišnje odmore u 2019., sređuje godišnje izvješće za Muzejski dokumentacijski centar i dr. Tehničari servisiraju radove u kući (u tijeku su radovi na pročelju i pripreme za promjenu svih prozora i velikih staklenih stijena u prizemlju i na trećem katu). To znači stalni problem s prebacivanjem građe i oslobađanjem prostora da se omogući rad izvođačima. Iznimno velik, složen i zahtjevan je posao na stalnom postavu u Palači šećera. Na projektu Galeb radi se na pripremi postava, suradnje s restauratorima i brodogradilištem. Teku i pripreme za Muzej farmacije. Muzej nastoji čestim objavljivanjem različitih sadržaja na društvenim mrežama očuvati prisutnost Muzeja grada Rijeke u medijskom i internetskom prostoru.

 

 

 

Gradsko kazalište lutaka

Gradsko kazalište lutaka Rijeka organiziralo  je rad na sljedeći način. GKL Rijeka trenutno broji 28 zaposlenika i 1 osobu na stručnom usavršavanju u radioni. Jedna je osoba 17. ožujka otišla u prijevremenu mirovinu, a jedna je na dužem bolovanju, te za isto radno mjesto već duže vrijeme postoji zamjena. U drugoj polovici mjeseca ožujka, veći dio djelatnika koristi stare godišnje odmore iz 2019. godine te slobodne dane. Do 19. ožujka GKL Rijeka je u kazališnoj zgradi uspio zgotoviti novu predstavu „Sretna kućica“ autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz (prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač – Petković i Dijane Arbanas), u režiji Morane Dolenc, koja će kao dio EPK programa Rijeka2020 i prva premijerna predstava EPK programa u GKL-u ove godine, uz proslavu 60. obljetnice GKL-a, biti premijerno izvedena prvom mogućom prilikom. U radnome tjednu nakon 23. ožujka djelatnici se u grupi od jedan do maksimalno dva istovremeno, izmjenjuju po pitanju eventualnih nužnih poslova u zgradi, dežurstava, odnosno obilaska i kontrole zgrade. Od 24. ožujka djelatnici kojima je raspoređen rad od kuće (služba Propagande i marketinga, računovodstvo, upravna jedinica, organizator kazališne i scenske tehnike i proizvodnje, inspicijent, glumački ansambl, dio radione) rade na brojnim poslovima vezanima uz:

 1. Tekuća računovodstvena poslovanja i pitanja te izvješća,
 2. Reprogramiranje i redefiniranje repertoara GKL-a, redovne djelatnosti, gostovanja i festivala, reprogramiranje i redefiniranje EPK programa, održavanje stručnih kolegija i repertoarnih sastanaka, komunikacija s korisnicima – školama, vrtićima i publikom općenito, komunikacija s publikom na dnevnoj bazi preko društvenih mreža.
 3. Osmišljavanje i pokretanje online programa “U lutkarsko s kauča” u kojega su uključeni brojni djelatnici i umjetnici GKL-a. Ovaj program je je posebno najavljen u medijima, poslan kao informacija vrtićima i školama u Rijeci, PGŽ-u i šire, te je imao zaista sjajan odjek u javnosti. U njegovom okviru, svakoga petka se na web stranici i facebook profilu te novo pokrenutom Instagramu Kazališta najmanje narednih mjesec dana, objavljuje i cijeli tjedan emitira po jedna predstava iz repertoara GKL-a. Od početka emitiranja, 20.3. pa do 30.3. broj pregleda programa na Vimeu je preko 14300 puta, dok je na Facebooku broj pregleda stranice novih 6952 što je povećanje ukupnog broja pregleda stranice za 1498% u odnosu na veljaču, a povećanje broja pratitelja je 925 novih, odnosno 2272% više u odnosu na veljaču, dok je doseg objava 23198 korisnika.

Predstave su ušle u školske nastavne programe te GKL svojim predstavama ulazi u brojne domove, čime se osnažuje odnos s publikom.

 1. Osmišljavanje i rad na edukativno – zabavnom lutkarskom i radioničkom programu „Lutkarske kućne čarolije“ u kojemu sudjeluju umjetnici i djelatnici GKL-a, koji je trenutno u pripremi, a koji će se online prikazivati kroz travanj i svibanj.

Gradska knjižnica Rijeka

U skladu s uputama Stožera civilne zaštite, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Grada Rijeke, od utorka, 17. ožujka 2020. godine, Gradska knjižnica Rijeka zatvorena je za rad s korisnicima.

Od utorka, 17. pa do petka 20. ožujka, djelatnici Gradske knjižnice Rijeka bili su raspoređeni na interni rad, uglavnom na održavanju knjižničnog fonda, a započete su i opsežne pripreme za provođenje revizije knjižnične građe u DO Stribor i u Bibliobusnoj službi.

Nastavkom situacije izazvane pandemijom korona virusa, a prema preporukama Stožera civilne zaštite, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Grada Rijeke, od 23. ožujka Gradska knjižnica Rijeka radi u jutarnjoj smjeni (od 7-15) sati. Uveden je sustav dežurstava te je omogućen i rad od kuće, pri čemu su uzeti u obzir kriteriji nužnosti i  rizičnosti (stariji od 60 godina, kronični bolesnici i roditelji s djecom do 12 godina), a uvedena je obaveza korištenja starog godišnjeg odmora. O svemu je, 20. ožujka, na sjednici Upravnog Vijeća, obavješteno Upravno vijeće Knjižnice, kao i sindikalni povjerenik.

Od tada se dva puta dnevno održava online sastanak voditelja i dogovaraju se dnevne obaveze. Za korisnike je organizirana mogućnost izdavanja PINa putem maila te mogućnost učlanjenja ili produljenja članstva putem e-maila. Organizirana su dežurstva koja se odnose na dnevni obilazak lokacija na kojima djeluje Gradska knjižnica Rijeka (11 lokacija od kojih su 4 u centru Rijeke, dvije na Zametu, po jedna na Turniću, Trsatu i Drenovi te po jedna u Omišlju i Čavlima, kao i obilazak dva bibliobusa) te, po potrebi, rad u računovodstvu, tajništvu i informatičkoj službi.

Organizirana su dežurstva na dva korisnička info telefona, dežurstva za online izdavanje PINa za e-knjige te dežurstva za online obnove članstva ili novo učlanjivanje.

Nastavljen je rad na preprogramiranju Erasmus+ projekta ZELDA u kojem GKR sudjeluje kao i projekta Nova pravila igre. U pripremi su dva nova Erasmus+ projekta te EU projekt Cultural Cooperation Projects in the Western Balkans.

Intenziviran je komunikacijski rad na web stranici Knjižnice, kao i na društvenim mrežama gdje se povećao broj preporuka i mnogih besplatnih online izvora za pronalaženje informacija ili preuzimanje literature u strojnočitljivim formatima. Nastavljen je rad na GKR Magazinu te na Brickzineu (EPK projektu). Služba obrade prati potrošnju postojećih licenci za e-knjige, ali i vrši obradu te izradu bibliografskih zapisa za novopristigle naslove. Nabava prati produkciju novih naslova e-knjiga. Istražuje se i mogućnost uvođenja online chata za korisnike koji posjećuju web stranicu Knjižnice. Tijekom ovog razdoblja, izrađen je i plan korištenja godišnjih odmora na način da će se do 17. travnja iskoristiti svi preostali dani godišnjih odmora iz 2019. godine.

 1. Koji je trenutni status društva Rijeka 2020? Trenutne radnje, planovi, plaće djelatnika, rebalans unutar samog društva?

Nažalost, epidemija korona virusa zaustavila je sve aktivnosti izuzev nužnih pa su tako obustavljeni i svi programi Europske prijestolnice kulture do daljnjeg. Isto tako, ne može se reći do kada će potrajati ovakvo stanje, pa je u tom kontekstu, u ovom trenutku praktički nemoguće dati konkretne informacije o nastavku održavanja programa.

Ipak, tvrtka Rijeka 2020 definirala je strateške ciljeve projekta s obzirom na novonastalu situaciju i traje intenzivni rad na preslagivanju programa. Valja naglasiti da je EPK projekt izvorno osmišljen tako da počiva na programima koji će predstavljati nasljeđe projekta i koji će ostati Rijeci i regiji kao trajno dobro i nakon 2020. Ta baza nastoji se zadržati i ovaj je kriterij jedan je od važnijih u promišljanju projekta u cjelini u ovim novim okolnostima. Nadalje, dio programa planiranih za realizaciju tijekom 2020. već je u visokoj fazi gotovosti u njih su uložena određena sredstva i od takvih programa sada bi bilo šteta odustati. Stoga je jedan od kriterija izvedivost programa i stupanj njegove pripremljenosti. Za mnoge umjetnike, kulturne udruge i organizacije bit će važan nastavak stvaralaštva i mogućnost kulturne produkcije nakon izlaska iz izolacije pa će se u projektu svakako nastojati zadržati i one kvalitetne programe u kojima sudjeluju domaći i lokalni umjetnici. Građani Rijeke i Hrvatske će nakon razdoblja izolacije biti u potrebi što bržeg povratka u normalan život, a to uključuje i mogućnost posjeta kulturno-umjetničkih događanja koja imaju širi doseg i namijenjena su široj publici. U tom smislu, jedan od kriterija je i razumijevanje pojedinih programa kroz prizmu društvenog učinka u smislu povezivanja ljudi i podizanja morala nakon izolacije.

Dakle, radi se na nužnom preslagivanju programa Europske prijestolnice kulture i unatoč želji da se zadrži i nastavi što više planiranih programa, s obzirom na okolnosti, za očekivati je da će dijelom doći do redukcije programa, pa tako i ukupnog proračuna projekta, a posljedično i do smanjenja ukupnih sredstava za plaće, odnosno do smanjenja postojećih plaća i/ili smanjenja broja ljudi angažiranih u radu na projektu.

Na tom tragu, uslijed izvanrednih okolnosti uzrokovanih širenjem korona virusa, a koje ni radnik ni TD RIJEKA 2020 d.o.o. kao poslodavac nisu mogli unaprijed predvidjeti prilikom planiranja programa i prilikom planiranja potreba za zapošljavanjem radnika, sukladno članku 95. stavku 3. Zakona o radu, za šest radnika utvrđena je privremena obustava rada i smanjenje plaće, budući trenutno  zbog otkazivanja i odgađanja velikog broja događaja, programa i aktivnosti do kraja svibnja 2020. godine ne postoji potreba za obavljanjem poslova njihovog radnog mjesta. Pri donošenju ove Odluke o obustavi rada, TD RIJEKA 2020 d.o.o. kao poslodavac je ipak vodio računa o radnicima i o činjenici da se trajanje izvanrednih okolnosti i krajnje posljedice za projekt i program koji TD RIJEKA 2020 d.o.o. provodi, još ne mogu u cijelosti predvidjeti i da ova Odluka predstavlja privremenu mjeru koju poslodavac poduzima u svrhu rješavanja trenutne situacije.

Treba reći i da u financiranju projekta sudjeluju i Grad Rijeka i Vlada RH i Primorsko-goranska županija, a uključena su i sredstva iz fondova EU, pa je i tu potrebno odraditi konzultacije i naći zajedničko rješenje i radi se na tome.

Paralelno s nabrojanim, u suradnji još jednom ovogodišnjom prijestolnicom kulture, irskim Galwayem, koji je u identičnoj situaciji kao i Rijeka, razgovara se o mogućnosti produljenja naših projekata u 2021, mogućim dodatnim financiranjem EPK projekta novcem iz fondova Europske unije, o čemu je TD Rijeka 2020. zajednički u komunikaciji s Europskom komisijom. Dakle, u tijeku je više procesa kojima se pokušava sagledati EPK projekt novim očima, i programski i financijski.

U međuvremenu, donesene su i odluke o načinu rada zaposlenika s ciljem prevencije širenja zaraze korona virusom, tako da samo mali broj radnika i dalje radi iz ureda (7 osoba), a ostali su upućeni na rad od kuće. Donesene su i odluke o korištenju godišnjih odmora, za 37 zaposlenika, (jedna radnica je u samoizolaciji, a četiri su na bolovanju odnosno porodnom dopustu). Godišnje odmore koriste sada dok nema održavanja programa, kako bi bili na raspolaganju u ljetnom razdoblju ako tada bude bilo moguće održavanje programa.

Također, na postojeće ugovore vezane uz medijska  partnerstava i oglašavanja u medijima, stavljeni su moratoriji i nema isplata po tim ugovorima dok traje obustava održavanja programa jer se programi ni ne mogu oglašavati dok im se ne zna vrijeme izvedbe. Osim moratorija na medijska partnerstva i oglašavanje, isto je doneseno za usluge monitoringa i evaluacije kao i na sve ugovorene programske aktivnosti. Nadalje, trenutne uštede koje su poduzete glede ranije ugovorenih godišnjih usluga odnose se na smanjivanje troškova hladnog pogona, odnosno na uštede na troškovima najma vozila, usluga čišćenja poslovnih prostora i poštanskih usluga.

 1. Kada se planira rebalans za 2020. zbog novonastale situacije vezano uz virus COVID-19 i planiranje troškova?

 

 1. Kada i koje troškove mislite rezati zbog virusa COVID-19?

Vezano uz 4. i 5. pitanje, mogu reći da će rebalansa Proračuna za 2020. godinu svakako  biti. Međutim, konkretan rebalans moći će se preložiti Gradskome vijeću Grada Rijeke tek u trenutku kada se sagledaju sve mjere Vlade Republike Hrvatske i njihovi učinci na prihodovnu stranu Proračuna Grada Rijeke. Neovisno o tome, već sam donio nalog kojim je obustavljeno ugovaranje i preuzimanje novih obveza Grada, proračunskih korisnika Grada te trgovačkih društava Rijeka 2020 d.o.o i Rijeka sport d.o.o., odnosno izvršavanje novih rashoda i izdataka, za razdoblje od tri mjeseca, i to neovisno o planiranim, a neizvršenim pozicijama rashoda i izvornima financiranja u planu proračuna Grada Rijeke za 2020. godinu. Također, naložio sam obustavu ili ograničeni opseg provedbe financijskih sredstava po postojećim ugovorima s ustanovama, neprofitnim organizacijama i fizičkim osobama, za rashode koji nisu nužni za redovno poslovanje, također na razdoblje od tri mjeseca.

 1. Da li će biti zamrznuta obnova broda Galeb kako bi se planirana sredstva za obnovu uložila u gospodarstvo, potaknulo poduzetnike na novi početak nakon što pandemija prođe? Da li ste od fonda koji sufinancira obnovu Galeba i zgradu šećerane tražili odgodu izvedbe projekta?″

Obnova broda Galeb neće biti zamrznuta, kao ni ostali projekti financirani iz EU fondova, budući da se radi o namjenskim sredstvima koja se mogu iskoristiti isključivo za projekt za koji su dodijeljena. Sva financijska sredstva za provođenje EU projekata su osigurana, a Vlada RH je osigurala i povećano povlačenje sredstava i fleksibilniju dodjelu svim EU projektima radi likvidnosti.

Zahtjeve za nadoknadom sredstava će se dostavljati Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) češće nego što je predviđeno, upravo zbog osiguranja likvidnosti samog projekta.

Za projekt „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, a koji se odnosi na Palaču Šećerane i m/b Galeb, u tijeku je priprema za produljenje projekta.

S poštovanjem,
Gradonačelnik
Mr. sc. Vojko Obersnel