Broj građana uključenih u sportske aktivnosti, organizacijska struktura sportske djelatnosti u Rijeci, mreža gradova "Cities for sport"

U Rijeci je raznim sportskim aktivnostima obuhvaćeno preko 25.000 građana, od kojih je 17.000 aktivnih sportaša (5.800 registriranih sportaša natjecatelja i 5.300 neregistriranih), 5.000 članova školskih i studentskih sportskih klubova i 450 sportaša s invaliditetom ili oštećena sluha.

Raspoređeni su u 222 kluba (sportske udruge) učlanjena u Riječki sportski savez, odnosno u oko 350 sportskih ekipa iz 48 sportova i sportskih disciplina.

Prema dobnoj kategoriji najzastupljenija su djeca (pomladak) i polaznici sportskih škola (55%), sportaša juniorskog i kadetskog uzrasta ima 30%, a seniora i seniorki 15%.

Sportaša ima gotovo dvostruko više nego sportašica, odnos je 65 : 35.

Aktivnosti predškolskog uzrasta usmjerene su na provođenje gradskog natjecanja vrtića kroz program Hrvatskog olimpijskog odbora i lokalnih sportskih zajednica “Olimpijski festival dječjih vrtića” pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.

Sportske aktivnosti učenika osnovnih i srednjih škola provode se u dvadesetak sportova kroz gradsku ligu i natjecanja školskih sportskih klubova. Studentske sportske aktivnosti provode se kroz natjecanja u organizaciji Riječkog sportskog sveučilišnog saveza.

Grad Rijeka sufinancira i sportske aktivnosti gradskih udruga osoba s invaliditetom i osoba oštećena sluha i djelovanje njihovih saveza.

Pored navedenog, Grad Rijeka sufinancira i rekreacijske aktivnosti građana kroz 30 sportskih programa u 30 mjesnih odbora Grada Rijeke, osigurava korištenje pojedinih sportskih objekata osobama treće životne dobi za bavljenje tjelesnim aktivnostima bez plaćanja naknade (primjerice gradski bazeni), te građanima u suradnji s pojedinim udrugama nastoji približiti što veći broj sportsko-rekreacijskih programa kao mogućeg i poželjnog oblika rekreacije u svrhu poboljšanja zdravlja.

Stanovnici Rijeke, a posebno mladi (u gradu živi oko 30 tisuća učenika i 15 tisuća studenata), koriste sportske objekte izgrađene u proteklih nekoliko godina: kompleks bazena na Kantridi, sportsku dvoranu na Zametu, atletsku dvoranu na Kantridi, nogometne terene na Rujevici, otvoreno igralište Kampus, kao i brojne školske sportske terene koji se kontinuirano uređuju. Time se Rijeka nadovezuje na svoju dojmljivu sportsku baštinu i omogućuje nastavak postizanja vrhunskih sportskih rezultata.

Počeci sporta u Rijeci

Bavljenje organiziranim sportom zabilježeno je u gradu prije više od stoljeća i pol. Rijeka je rodno mjesto hrvatskog planinarstva. U njoj je 1852. organiziran prvi uspon u Hrvatskoj, kada je skupina domaćih planinara krenula na obližnju planinu Učku, u želji da doživi vidik što se pruža s njezinih visova u svitanje. Bilo je to pet godina prije osnivanja prve planinarske organizacije u svijetu.

Rijeka je ujedno rodno mjesto hrvatskog skijanja. Dogodilo se to zahvaljujući djelovanju najstarijega gradskog sportskog kluba, “Club alpino fiumano”, siječnja 1885., osnovanog da bi se organiziralo izletničke, planinarske i skijaške aktivnosti. Prvi su se riječki skijaši također zaputili na Učku.

Iste godine započelo je radom društvo veslača. Društvo za jedrenje osnovano je 1887., biciklističko društvo 1897., gimnastičko društvo 1906., plivačko društvo 1908. Na Olimpijadi u Parizu 1924. nastupila su tri plivača kluba “Viktorija”, koji i sad djeluje pod imenom “Primorje”. U Berlinu 1936. riječki boksač Ulderico Sergo postao je olimpijski pobjednik u bantam kategoriji. Sergo će ujedno postati trostruki prvak Europe, te četverostruki osvajač Zlatne rukavice u dvobojima SAD-a i Starog kontinenta.