Temeljem postignutih rezultata, vrhunski i perspektivni sportaši ostvaruju pravo na stipendije i potpore koje se dodjeljuju temeljem Pravilnika o sufinanciranju i Pravilnika o naknadama.

Potpora perspektivnim sportašima

Perspektivni sportaši se prate kroz Program javnih potreba u sportu preko Zajednice sportskih udruga grada Rijeke “Riječki sportski savez”. Sufinanciranje programa se provodi temeljem Pravilnika o sufinanciranju programa perspektivnih sportaša Riječkog sportskog saveza.

Sufinanciraju se programi udruga članica Riječkog sportskog saveza koje svojim programom treninga i natjecanja obuhvaćaju rad sa perspektivnim sportašima koji su se već istakli izuzetnim rezultatima i dosezima osvajanjem odličja u mlađoj kadetskoj, kadetskoj i juniorskoj konkurenciji u nacionalnom, europskom ili svjetskom natjecanju.

Stipendiranje vrhunskih sportaša

Sportaši se stipendiraju kroz Program javnih potreba u sportu kojim se utvrđuju aktivnosti, poslovi i djelatnosti od značenja za Grad Rijeku, a provodi se putem Zajednice sportskih udruga grada Rijeke “Riječki sportski savez”. Stipendije se dodjeljuju temeljem Pravilnika o naknadama za postignute sportske rezultate i Pravilnika o razvrstavanju sportskih klubova Riječkog sportskog saveza u vidu sportskih stipendija.

Naknada se sportašima dodjeljuje mjesečno, a iznos i trajanje naknade ovisi o postignutim rezultatima. Za rezultate 1. razreda pravo na naknadu traje 4 godine, za rezultate 2. razreda pravo na naknadu traje dvije godine, dok za rezultate 3. razreda pravo na naknadu traje jednu godinu.

Dodjeljivanje stipendija, s jedne strane, predstavlja nagradu za vrhunske rezultate te poticaj za nova postignuća, a s druge strane, u društvu se promoviraju vrijednosti koje njeguju vrhunski sportaši, među ostalim i potreba za velikim odricanjem i trudom za postizanje izvanrednih rezultata.