U Rijeci se u šest vrtića, četiri osnovne škole i jednoj srednjoj školi provodi nastava na talijanskom jeziku kao jeziku talijanske nacionalne manjine. Dodatno, u nekoliko škola njeguje se češki, makedonski, albanski i slovenski jezik i kultura.

Dječji vrtići

U Dječjem vrtiću Rijeka, u podcentrima Mirta, Zvonimir Cviić, Gabbiano, Topolino, Belveder i Gardelin, provodi se redoviti cjelodnevni program na talijanskom jeziku za djecu pripadnike talijanske nacionalne manjine.

Osnovne škole

U osnovnim školama Grada Rijeke provodi se i odgoj i obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina po dva modela.

Po modelu A – nastava na jeziku i pismu nacionalnih manjina

  • u OŠ-SE San Nicolo, OŠ-SE Gelsi, OŠ-SE Belvedere i OŠ-SE Dolac ostvaruje se nastava na talijanskom jeziku (ostvaruje se i nastava na hrvatskom jeziku za učenike razredne nastave)
    Po modelu A cjelokupna se nastava izvodi na jeziku i pismu nacionalne manjine, uz obvezno učenje hrvatskog jezika u istom broju sati u kojem se uči jezik manjine. Učenici imaju pravo i obvezu učiti dodatne sadržaje važne za manjinsku zajednicu.

Po modelu C – njegovanje jezika i kulture

  • Osnovna škola Podmurvice – nastava češkog jezika
  • Osnovna škola Centar – nastava makedonskog jezika
  • Osnovna škola Nikola Tesla – nastava albanskog i ruskog jezika
  • Osnovna škola Pećine i Osnovna škola Kozala – nastava slovenskog jezika.
    Po modelu C nastava se izvodi na hrvatskome jeziku uz dodatnih dva do pet školskih sati namijenjenih njegovanju jezika i kulture nacionalne manjine. Dodatna satnica u trajanju od pet školskih sati tjedno obuhvaća učenje jezika i književnosti nacionalne manjine, geografije, povijesti, glazbene i likovne umjetnosti
  • Osnova škola Srdoči – nastava srpskog jezika.

Grad Rijeka od 2012. godine u svojim školama provodi vrlo popularan program „Moja Rijeka“ sa idejom pružanja našim malim sugrađanima mogućnosti stjecanja većih znanja o vlastitom gradu te stvaranja pozitivnog emocionalnog odnosa učenika prema njihovom neposrednom okruženju. Od 2013. godine priručnik programa preveden i na talijanski jezik kako bi i djeca talijanskih osnovnih škola dobila priliku bolje se upoznati sa svojim gradom.

Grad Rijeka već niz godina osigurava sredstva za romske pomagače, koji učenicima romske nacionalne manjine i njihovim obiteljima pomažu u uključivanju i savladavanju gradiva.

Srednje škole

Srednja talijanska škola Rijeka – Scuola media superiore italiana Fiume