Grad Rijeka raznim programima već niz godina prati i potiče napredovanje darovitih učenika i mladeži koji su kreativni potencijal Grada Rijeke.

Grad stipendira darovite učenike i studente, te sufinancira razne programe i projekte u kojima sudjeluju uspješni učenici i mladež, a čiji je osnovni cilj poticanje darovitosti. Nastoji se postupno stvoriti pozitivna, povoljna klima za podržavanje i razvijanje interesa darovite djece, koja pod optimalnim uvjetima mogu razviti vrhunske sposobnosti. Također, osnovne škole Grada Rijeke svake godine dokazuju visoku kvalitetu rada s učenicima koji u velikom broju sudjeluju na državnim i međudržavnim natjecanjima, smotrama i susretima i postižu izvrsne rezultate.

Učenici osnovnih škola

Grad Rijeka kroz program tzv. širih potreba u školstvu sufinancira programe i projekte u kojima sudjeluju uspješni učenici i mladež, a čiji je osnovni cilj poticanje darovitosti.

Kroz program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grad Rijeka podupire osposobljavanje darovite djece i mladeži kroz tehničko stvaralaštvo:

Učenici srednjih škola i studenti

Od svog osnutka 1993. godine Grad Rijeka dodjeljuje stipendije darovitim učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola i studentima s ciljem poticanja njihovih sposobnosti.

Program edukacije riječkih učitelja za rad s darovitom djecom

Grad Rijeka je u svibnju 2019. godine potpisao Ugovor o pružanju usluge edukacije učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova s Međunarodnim centrom za inovacije i obrazovanje-ICIE Ulm, kojim je uspostavljena suradnja za provođenje edukacija za prepoznavanje i pružanje kvalitetnog obrazovanja nadarenim učenicima.

Riječki će učitelji uz ovaj program edukacije upoznati svjetske autoritete u području obrazovanja darovite djece te moći stvoriti sveobuhvatni program testiranja i usmjeravanja djece. Prvi jednogodišnji ciklus edukacija započeo je u rujnu 2019. godine, a obuhvaća obradu specifičnih tematskih područja vezanih uz rad s darovitom djecom. U radionicama sudjeluje 31 odgojno-obrazovni radnik (ravnatelji, stručni suradnici psiholozi, pedagozi i socijalni pedagozi, učitelji predmetne i razredne nastave) iz 21 škole čiji je osnivač Grad Rijeka te Doma Mladih.

Dugoročni cilj projekta jest pružanje visokokvalitetnog programa za darovite učenike koji nadilazi definirani redovni obrazovni sustav, te razvijanje kulture inovativnosti kod učenika.

Prepoznavanje postignuća učenika i mentora

Grad Rijeka svake godine organizira prijeme za uspješne učenike i njihove mentore koji na državnim i međudržavnim natjecanjima, smotrama i susretima postižu izvrsne rezultate.

 

Ponedjeljak, 24. lipanj 2024.

Prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike generacije riječkih osnovnih škola. Riječ je o učenicima koji su se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja, pored iznimnog uspjeha u školi i uzornog vladanja iskazali i u brojnim izvannastavnim, izvanškolskim i humanitarnim aktivnostima te u podizanju ugleda svoje škole.

Više informacija