Naziv projekta

Društveni centar Drenova

Cilj projekta

Projektom Društveni centar Drenova osnažit će se organizacije civilnog društva za kvalitetan doprinos ukupnom lokalnom razvoju u cilju obogaćivanja društveno-kulturnog života lokalne zajednice i uspostavljanju društvenog centra vođenog lokalnom zajednicom.

Trajanje projekta

17.studenog 2020. – 17. studenog 2022.

Nadležno tijelo

Ured za udruge Vlade RH, kao posredničko tijelo razine 1 i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kao posredničko tijelo razine 2, u sklopu javnog poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“

Opis projekta

Udruga Bez granica projektom razvoja Društvenog centra Drenova radi na iskorištavanju onih potencijala u naseljima koja mogu postati zamašnjak razvoja kvartovske kulture. Razvojem projekta i njegovih sastavnica (Zavičajni muzej Drenove, budući Muzej granice, laboratoriji za istraživanje novih tehnologija i autohtonih eko-sustava), koji bi nakon faze osmišljavanja postao tehnologijom obilježen interaktivan prostor koji čuva i prezentira baštinu, ali paralelno obavlja i funkcije lokalnog malog coworking prostora, mjesta boravka i razmjene ideja i eksperimenata. Ideje drenovskih udruga grupirane su prema mogućim scenarijama razvoja i u svojoj konačnici podrazumijevaju stvaranje novog prostora za zajednicu koja se širi ne samo prema susjedstvu Drenovi, gradu Rijeci već stvara prostor za potencijalne europske suradnje u više smjerova.

Grad Rijeka, kao partner u ovom projektu, daje na korištenje zgradu na adresi Drenovski put 138 i 138A kao i pripadajuće dvorište iza zgrade u svrhu izvođenja programa Društvenog centra Drenova. Kroz projekt je predviđeno ulaganje u rekonstrukciju dotrajalih dijelova zgrade, što će znatno unaprijediti građevinsku i energetsku kvalitetu zgrade. Očekivani iznos ulaganja u zgradu na Drenovi je maksimalno 40% od odobrenog iznosa sredstava.

Realizacijom planiranog Društvenog centra Drenova pridonosi se realizaciji strateških ciljeva iz Strategije kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013.-2020. i to kroz ispunjenje ciljeva 6. – Potpora razvoju nezavisne kulture, 7. – Poticanje razvoja kulturnih i kreativnih industrija i 12. – Jačanje umjetnosti u javnim prostorima.

Partneri

  • Udruga Bez granica iz Rijeke (vodeći partner)
  • Udruga za razvoj civilnog društva SMART
  • Udruga za razvoj i promicanje drenjule Dren
  • Grad Rijeka

Proračun

Ukupna vrijednost: 1.989.150,74 kn

  • Iznos sufinanciranja EU (85%): 1.690.778,13 KN
  • Iznos sufinanciranja Ureda za udruge Vlade RH (15%): 298.372,61 KN

Program iz kojeg se financira

Strukturni fondovi – Europski socijalni fond – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. –  2020.

Web stranica

https://dcd.bezgranica.hr/ 

Kontakt za više informacija

Udruga Bez granica iz Rijeke
Drenovski put 138a, 51000 Rijeka
davorka.medved@bezgranica.hr

Društveni centar Drenova partneri i financiranje

Povezane novosti

Ponedjeljak, 17. listopad 2022.

Dani drenjule 2022.

Pozivamo Vas na Dane drenjule 2022. koji će se održavati od 19. do 22. listopada 2022. u Društvenom centru Drenova.

Više informacija