Naziv projekta

(Re)discovering Europe – Ponovno otkrivanje Europe

Cilj projekta

Projekt koji se bavi modernom Europom te izazovima s kojima se ona danas suočava, probat će problem današnje Europe sagledati sa stajališta manjina – kako različite manjine sudjeluju u kreiranju identiteta moderne Europe te da li kazalište može ponuditi drugačije viđenje Europe kroz ovakav diskurs.

Trajanje projekta

1.svibnja 2017. – 20. kolovoza 2018.

Opis projekta

“Ponovno otkrivanje Europe” će svoje aktivnosti provesti kroz sve partnerske gradove: Trst, Temišvar, Suboticu i Skopje, od čega su tri grada povezana kroz program “Europska prijestolnica kulture”:

  • Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020;
  • Temišvar – Europska prijestolnica kulture 2021;
  • Subotica kao najbliži grad Novom Sadu – Europska prijestolnica kulture 2021.

Projekt će dodatno potvrditi njihov europski identitet, pripadnost europskim vrijednostima te spremnost na međukulturalne dijaloge u lokalnom, regionalnom i europskom kontekstu.

Kreativna Europa Kultura“Ponovno otkrivanje Europe”, projekt sa potencijalom za stvaranje stalne platforme koja bi okupila ansamble nacionalnih manjina na europskoj razini. Na taj način, osim promocije interkulturalnih dijaloga, ovi bi ansambli sa svojim članovima mogli dobiti priliku da se predstavljaju na tržištima koja su im zbog jezičnih i kulutralnih razlika bila nedostupna.

Takav način povezivanja pomogao bi manjinama podići važnost, prepoznatljivost i vidljivost na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, također bi se podigla i međunardna mobilnost pripadajućih umjetnika. Ovaj format spojio bi različite kulturalne sredine i jezike, koji ovdje ne bi bili prepreka već prednost u potrazi za jedinstvenim kazališnim jezikom koji nadilazi nacionalne posebnosti.

Partneri

  • HNK Ivana pl. Zajca, ansambl Talijanske drame (nositelj projekta)
  • Njemačko kazalište grada Temišvara, Rumunjska
  • Slovensko stalno gledališče iz Trsta, Italija)
  • Nacionalna institucija Albansko kazalište, Skopje, Makedonija
  • Kazalište Kosztolányi Dezső (na mađarskom jeziku), Subotica, Srbija

Proračun

  • Ukupna vrijednost projekta: 344.370,00 eura
  • Iznos sufinanciranja iz EU fondova: 200.000,00 eura

Program iz kojeg se financira

Kreativna Europa

Službena stranica

https://hnk-zajc.hr/europski-projekti/gorski-divovi/opis-projekta/

Srijeda, 21. veljača 2018.

Pripreme Rijeke za EPK 2020 u punom jeku

Vodeći ljudi projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. predstavili su na konferenciji za medije održanoj u novim prostorima Muzeja suvremene umjetnosti sve što je u protekloj godini ostvareno, a što je na bilo koji način vezano uz ovaj veliki kulturni projekt s nacionalnim značajem te najavili ovogodišnje aktivnosti.

Više informacija

Ponedjeljak, 25. rujan 2017.

Riječko Kazalište najavilo novu sezonu

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca najavilo je sezonu pod motom “Opet pobjeđujemo sebe!” koju će otvoriti koncert Juranić & Jurinić, koji je na programu u petak 29. rujna u 20 sati, nakon kojeg slijede tri predstave inspirirane djelima W. Shakespearea.

Više informacija

Utorak, 2. svibanj 2017.

200.000 eura iz europskog programa Creative Europe za kulturu za projekt (RE)DISCOVERING EUROPE čiji je nositelj HNK Ivana pl. Zajca

Novo otkrivanje Europe Na konferenciji za medije održanoj u foyeru HNK Ivana pl. Zajca predstavljen je projekt (Re)discovering Europe. Riječ je o 16-omjesečnom projektu koji uključuje pet kazališta iz Rijeke, Temišvara, Trsta, Subotice i Skopja, koji predstavljaju jezične i nacionalne manjine, talijansku, njemačku, slovensku, mađarsku i albansku u pet europskih država: Hrvatskoj, Rumunjskoj, Italiji, Srbiji…

Više informacija