Risk Change

Naziv projekta

„Riskiraj promjernu – Risk change“

Cilj projekta

Projekt će raditi na kreiranju, povezivanju, uspoređivanju i promoviranju europske suvremene interdisciplinarne umjetnosti povezane s društvenim studijima, primijenjenim znanostima i migracijama, a s ciljem izgradnje mreža i povezanosti između migranata i lokalnog stanovništva stremeći integraciji kulturne raznolikosti povezane sa suvremenim procesima migracija i konstantnom društvenom i kulturnom mijenom u 21. stoljeću.

Opis projekta

Kroz održavanje i daljnji razvoj interdisciplinarnih kulturnih okruženja u odnosu na informacijske i komunikacijske znanosti (ICT), znanost i umjetnost, mobilne strategije, projekt će nastojati izgraditi nove prakse usmjerene uključenju publike u kreativne procese. Navedeni ciljevi ostvarit će se kroz organizaciju i pokretanje umjetničkih rezidencija, konferencija, simpozija, radionica, izložbi, otvorenih laboratorija, mobilne aplikacije, te kroz uspostavu novih kulturnih mreža.

RISK CHANGE se odnosi na ljude koji su primorani na rizik promjene koja bi im trebala omogućiti bolji život. RISK je riječ koja se odnosi na migrante, a CHANGE je riječ koja predstavlja naseljene stanovnike koji nisu u procesu migriranja. Radi se o dvije suprotstavljene strane – 2 ciljane grupe projekta. Unutar projekta radi se svakako o usmjerenosti na faktor promjene koja stremi prema aktualiziranju suvremenog društvenog fenomena, a kroz aktivnu povezanost trans- i inter-disciplinarne umjetnosti, kulture, znanosti, ICT tehnologije i kreiranja novih publika koje će biti integrirane u sve procese RC-a. Svaki od partnera projekta će, u odnosu na nacionalne prilike i migracijske politike, razvijati umjetničko-istraživačke programe koji će u fokus stavljati integraciju migranata u lokalne zajednice.

Partneri:

  • KID KIBLA (Maribor, Slovenija) – nositelj projekta
  • Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
  • RIXC (Riga, Latvija)
  • ACAX/League of Independent Art Spaces (Budimpešta, Mađarska),
  • 7scenes (Amsterdam, Nizozemska),
  • ZINC (Marseille, Francuska), FOPSIM (Zejtun, Malta),
  • MSUV – Muzej savremene umetnosti Vojvodine (Novi Sad, Srbija),
  • Odsjek za filozofiju i povijest znanosti, School of Science (Sveučilište u Ateni, Grčka)
  • The Mighty Creatives (Leicester, Engleska).

Trajanje projekta:

1. lipnja 2016. – 31. svibnja 2020.

Program iz kojeg se financira:

Kreativna Europa

Web-stranica: