Europski socijalni fond

Naziv projekta

STEM(AJMO!)

Cilj projekta

Jačanje kapaciteta uključenih organizacija civilnog društva iz sedam hrvatskih županija u svrhu provedbe aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom, mladima i građanima.

Nadležno tijelo

Ured za udruge Vlade RH, putem javnog poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ (UP.04.2.1.10)

Trajanje projekta

29.lipnja 2021. – 29. lipnja 2023.

Stemajmo logoOpis projekta

Na državnoj razini neadekvatno se pristupa znanstvenoj pismenosti, što ostavlja posljedice na naše gospodarstvo, demografiju i društvo u cjelini. Naši učenici postižu ispodprosječne rezultate prema PISA istraživanju u sva tri područja – nizak je interes mladih za STEM zanimanja što zbog nezainteresiranosti za samo područje što zbog toga što se samo područje čini previše kompleksno i nedostižno. Prema istraživanju Cedefop iz 2018. godine 65% mladih smatra da karijera u STEM području zahtijeva previše ulaganja u obrazovanje dok je 23% njih neodlučno o nastavku karijere u STEM području zbog njegove težine. Formalni obrazovni sustav ne uspijeva pravovremeno odgovoriti na promjene u društvu koje ovise o znanosti i tehnologiji zbog čega su kurikulumi zastarjeli te su učenici prepušteni entuzijazmu svojih profesora.

Predstavnici civilnog sektora (nastavno osoblje, zaposlenici, vodstvo, volonteri) iz Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke, Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Međimurske i Brodsko-posavske županije uključeni u ovaj projekt unaprijedit će svoja znanja i vještine za provedbu programa popularizacije STEM-a, upoznat će se s primjerima dobre prakse, razvijat će nove metodologije za rad s krajnjim korisnicima te osmisliti i provesti konkretne aktivnosti s građanima.

Glavne aktivnosti projekta

U sklopu projekta partneri će ponuditi 20 tema za 100 višednevnih radionica i 10 tema za 60 jednodnevnih događanja koje će pilotirati na 3.000 djece i mladih. Također, provest će Makeathon, organizirati STEM piknik namijenjen popularizaciji STEM-a među građanima sa šireg riječkog područja i izgraditi STEM park i opremiti STEM laboratoriji koji će ostati kao trajni postavi usmjereni na popularizaciju STEM-a.

Partneri

  • Centar tehničke kulture Rijeka (nositelj projekta)
  • Astronomsko društvo Višnjan
  • Connect IT udruga za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, Slavonski Brod
  • Grad Rijeka
  • Međimurski informatički klub Čakovec
  • Sveučilište u Rijeci
  • Tehnički fakultet u Rijeci
  • Udruga za robotiku, inovativnost i kreativnost Robotic, Zadar
  • Udruga za robotiku Inovatic, Split
  • Udruga Techno OZ, Ozalj

Proračun

Ukupna vrijednost projekta: 2.891.292,10 HRK (100%  sufinanciranje iz EU fondova)

Program iz kojeg se financira

Strukturni fondovi – Europski socijalni fond – Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”,

Kontakt za više informacija

Centar tehničke kulture Rijeka
Školjić 6/1, 51000 Rijeka
Zagorka Prce Veseli
E-mail: zprce@ctk-rijeka.hr

Povezane novosti

Četvrtak, 15. prosinac 2022.

Otvoren STEM laboratorij Centra tehničke kulture Rijeka

STEM laboratorij Centra tehničke kulture Rijeka otvoren u prostoru na adresi Korzo 2A usmjeren je na popularizaciju STEM-a među svim građanima od najranije dobi i opremljen je interaktivnim stanicama koje uvode u svijet matematike, fizike, kemije, biologije i tehnologije.

Više informacija