Grad Rijeka, na temeljima iskustva stečenog kroz projekt Digital City Challenge (DCC), izabran je za jednog od deset mentorskih gradova, koji će pružati podršku drugim europskim gradovima u korištenju mogućnosti novih tehnologija za zeleni pametni održivi rast, poboljšanju kvalitete života i stvaranje novih prilika za građane.

Naziv projekta

Intelligent Cities Challenge (ICC) – Izazov za inteligentne gradove

Cilj projekta

Više od 100 europskih gradova dobit će podršku stručnjaka svjetske klase – osobno, putem interneta i kao zajednica. Imat će priliku sudjelovati u grupnim treninzima te u nizu događanja na visokoj razini i zajednički planirati promjene na europskoj razini, vezane uz uporabu naprednih tehnologija za postizanje zelenog, pametnog i održivog rasta.

Intelligent Cities Challenge

Intelligent Cities Challenge

Opis projekta

Digital Cities Challenge (DCC) odnosno „Izazov za digitalne gradove“ je inicijativa pokrenuta u listopadu 2017. godine u okviru COSME programa usmjerenog malom i srednjem poduzetništvu te predstavlja zajedničku inicijativu Europske komisije i Europskog odbora regija, savjetodavnog tijela EU-a, koje zastupa interese europske regionalne i lokalne samouprave.

Nadovezujući se na uspjeh inicijative Digital Cities Challenge, koja je pomogla 41 gradu iz Europske unije da stvore stratešku viziju i putokaz za digitalnu transformaciju, projekt Intelligent Cities Challenge, usredotočuje se na provedbu strategija, zajedničku platformu otvorenih podataka, tržište za rješenja inteligentnih gradskih, zajednička ulaganja, nove mehanizme potpore i novu međunarodnu dimenziju.

ICC čini dio šire potpore EU-a koja doprinosi Europskom zelenom dogovoru, gospodarstvu koje radi za ljude te Europu spremnu za digitalno doba.

Glavne aktivnosti

Grad Rijeka je izabran da bude „grad mentor“ pored gradova Aarhus (Danska), Amsterdam (Nizozemska) , Antwerp (Belgija), Barcelona (Španjolska), Espoo, Tampere i Turku (Finska), Hamburg (Germany) i Nice (Francuska).

Riječka iskustva i dobru praksu Grada Rijeke drugim gradovima prenosit će Tatjana Perše, voditeljica Službe za eUpravu u Zavodu za informatičku djelatnost i dr.sc. Kristina Dankić, savjetnica za programe u Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb.

Program ICC usredotočuje se na ciklus procjene prioritetnih pitanja i potreba, vizije i definicije putokaza, primjenu i mjerenje, s ciljem da se gradovi transformiraju u korištenju inteligentnih i naprednih tehnologija. ICC je usmjeren na niz gradskih tema koje uključuju između ostalog, mobilnost, obnovljive izvore energije, čistu industriju, zelenu proizvodnju, eUpravu, otvorene podatke, vještine i zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i sigurnost, prekvalifikaciju, upravljanje krizama.

Od gradova će se tražiti da mobiliziraju rukovodstvo najviše razine u gradu, prisustvuju konferencijama i radionicama programa ICC, rade na formiranju postojanog lokalnog inteligentnog gradskog ekosustava i posvete ljudske resursa grada i lokalnog ekosustava provedbi ove visokoprioritetne inicijative. Na toj osnovi, gradovi bi trebali očekivati dugoročnu, samoodrživu korist kroz nove perspektive gradskih potreba, napretka i snaga, učeći i razvijajući suradnju s europskim i međunarodnim mentorima, naporima za potporu zajedničkim ulaganjima i mjerljivim učincima koji su bitni za građane.

Trajanje projekta

28. rujna 2020.  – 28. rujna 2022.

Službena stranica projekta

https://www.intelligentcitieschallenge.eu/

Kontakt osobe za više informacija

Tatjana Perše, voditeljica Službe za eUpravu
Grad Rijeka
Zavod za informatičku djelatnost
E-mail: tatjana.perse@rijeka.hr
Tel: 051 209 337

dr.sc. Kristina Dankić, savjetnica za programe
Grad Rijeka
Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb
E-mail: kristina.dankic@rijeka.hr
Tel: 051 209 620

Cosme

Vezane novosti