Naziv projekta:
iURBAN – Intelligent URBANn eNergy Tool

iURBAN – poticanje energetske učinkovitosti u gradovima

Cilj projekata:

iUrban

Poticanje energetske učinkovitosti u gradovima. Kroz ovaj projekt opremit će se 26 objekata Grada Rijeke i Energa pametnim mjeračima, koji u realnom vremenu daju podatke o potrošnji energenata i izgraditi sustav praćenja potrošnje energenata u javnim zgradama.

Trajanje projekta: 1.10. 2013. – trajanje 36 mjeseci

Osnovne aktivnosti:

Kroz projekt će se kao pilot-instalacija mjerači ugraditi u razne tipove objekata – u zgrade, na javnu rasvjetu, u toplane te u zgrade s proizvodnjom električne energije (sunčane elektrane i kogeneracija). Podaci prikupljeni ovom tehnologijom koristit će se za izradu informatičkog rješenja koji će Gradu Rijeci sugerirati kako se ponašati energetski učinkovitije, a tvrtkama poput Energa pomagati kako optimizirati tarifnu politiku prema korisnicima i ujedno učinkovitije nabavljati primarnu sirovinu.

Partneri:

  • Integrated Environmental Solutions Limited, Velika Britanija
  • Sensing & Control Systems, Španjolska
  • Vitrociset, Italija
  • Institut za računalnu znanost i društvene studije (ALU-FR), Sveučilište u Freiburgu, Njemačka
  • Fraunhofer Institut za solarnu energiju (ISE), Njemačka
  • Energetska agencija iz Plovdiva, Bugarska
  • EVN Bulgaria Toplofikatsia, Bugarska
  • Energo
  • Grad Rijeka

Proračun Grada Rijeke: 324.909,00 EUR

Program iz kojeg se financira: Okvirni program FP7 – program za istraživanje i razvoj

Službena stranica: 
http://www.iurban-project.eu/

Povezane novosti:

Utorak, 14. veljača 2017.

Grad Rijeka najuspješniji po povlačenju sredstava za europske projekte

Ne računajući sredstva za izgradnju Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina, Grad Rijeka je proteklih godina za čitav niz projekata iz Pretpristupnih programa, Programa Unije, Transnacionalnih programa te kroz Strukturne i investicijske fondove realizirao oko 40.000.000 kuna, od čega je EU sufinanciranje iznosilo oko 30.000.000 kuna. Međunarodno udruženje Eurocities – mreža velikih europskih gradova, nedavno je Gradu Rijeci dodijelilo prestižnu nagradu za ICT for Energy Efficiency – Informatičke i komunikacijske tehnologije za energetsku učinkovitost u gradovima.

Više informacija

Četvrtak, 26. siječanj 2017.

Prestižna nagrada Green Digital Charter Gradu Rijeci za projekt iURBAN

Međunarodno udruženje EUROCITIES – mreža velikih europskih gradova, dodijelilo je Gradu Rijeci prestižnu nagradu za ICT for Energy Efficiency – Informatičke i komunikacijske tehnologije za energetsku učinkovitost u gradovima. Rijeka je priznanje dobila u sklopu Zelene Digitalne povelje (Green Digital Charter) u konkurenciji s gradovima Amsterdamom i Valencijom.

Više informacija

Ponedjeljak, 12. prosinac 2016.

U Bruxellesu uspješno završen projekt iURBAN

U Bruxellesu, 29.studenog 2016. godine, na završnom sastanku projektnih partnera i predstavnika Europske komisije uspješno je zaključen projekt iURBAN (akronim za  engl. „intelligent URBAn eNergy tool“) koji je započeo 1. listopada 2013. godine. Cilj trogodišnjeg projekta u kojem su sudjelovali tvrtka Energo i Grad Rijeka bio je unaprjeđenje energetske učinkovitosti gradova, javnih institucija, tvrtki i građana, krajnjih korisnika, putem korištenja informatičke infrastrukture te razvojem novih poslovnih modela.

Više informacija

Utorak, 19. studeni 2013.

Grad Rijeka uveo rubriku “savjetovanje sa zainteresiranom javnošću”

Izvješće o šteti većoj od 5 milijuna kuna koje je u Rijeci 11. studenoga prouzročilo olujno nevrijeme bilo je središnja tema redovitog kolegija riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, na kojem je između ostalo prihvaćena i rang lista stipendista Grada Rijeke u školskoj/akademskoj 2013/14. godini, kao i odluka o pomoći stradalima u tajfunu Haiyan na Filipinima za što je Grad Rijeka izdvojio 50.000 kuna.

Više informacija