Grad Rijeka socijalno ugroženim građanima daje stanove u najam, ali i gradi stanove koje je moguće kupiti pod pristupačnijim uvjetima od tržnih.

Grad Rijeka raspolaže stanovima u svojem vlasništvu koji se dodjeljuju u najam socijalno ugroženim građanima prema listi prioriteta.

Visina najamnine za gradski stan utvrđuje se za metar četvorni stana odnosno stambenog prostora i iznosi za stan 8,71 kn/m2, a za stambeni prostor 3,82 kn/m2.

Također, putem svoje Agencije za društveno poticanu stanogradnju, Grad Rijeka gradi stanove koji se prodaju uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržnih u pogledu kamata i rokova otplate.

Kupnja gradskih stanova, uz stanove izgrađene modelom poticane stanogradnje, podrazumijeva i kupnju stanova na kojima postoji stanarsko pravo, kupnju stanova u najmu, idealnih dijelova stanova te stanova neprikladnih za stanovanje. Jednako tako, omogućena je i kupnja stanova u vlasništvu Grada Rijeke koji su u najmu hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.